Nettovervåker Stian Hagen Tofte overvåker nettet til Altibox i Norge

Nettet i en tynn tråd

Se for deg en by med godt over 2500 bedriftskunder – uten internett. Som følge av et stort brudd på nettet, kan næringslivet i en hel by stå på pause. Det er nettopp derfor det fins et operasjonssenter som overvåker – forebygger og fikser feil på nettet vårt – døgnet rundt.

Tekst og foto: Frida Bringslimark, Markedskoordinator

Stian Hagen Tofte er utleid til Altibox Operation Center (AOC), og sitter som en av våre ressurser hos Signal Bredbånd i Bodø. Sammen er AOC i Bodø og Stavanger to redundante operasjonssentre lokalisert i to ulike geografiske regioner i Norge. Hovedoppgavene består i å iverksette nødvendige tiltak både for terminalbasert og fysisk feilretting.

– Til enhver tid sitter vi 2-3 personer som overvåker nettet – 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Dagene er alltid hektiske, og det er alltid noe å henge fingrene i, forteller Tofte.

– Overvåkningen består av å gjøre vurderinger og tiltak på alle typer meldinger som kommer inn i overvåkningssystemet og fra andre hold. I tillegg holder vi kontroll på alt av jobber som utføres i nettet, forklarer teamleder i Drift, Frank Antonsen.

Altibox operasjonssenter i Bodø, hos Signal Bredbånd

 

NOC + AOC

Signal har i lengre tid sett på muligheter for å styrke sitt operasjonssenter, NOC for å møte utviklingen i samfunnet og det voksende kundeantallet i Signal. Gleden var derfor stor da vi i 2019 kunne meddele at vi hadde inngått et samarbeid med operasjonssenteret til Altibox, AOC.

– For oss er det artig at Altibox baserer seg videre på partnerskapet og bruker oss her i nord. De gjør som de sier – henter all egenskapen sin fra partnerne sine, og plukker opp det beste. Sammen er vi folk fra hele landsdelen som jobber sammen mot et bra produkt, forteller Antonsen.

Forskjellen fra det tidligere overvåkningssenteret, er enorm, og det nye samarbeidet styrker både kapasitet, robusthet, bedre systemstøtte og kompetanse.

– Tidligere hadde vi en bakvakt som sov. Nå har vi to-tre personer som sitter og ser på skjermen hele tiden. Med døgnbemannet overvåking går det raskere å løse feil, og ikke minst oppdage dem, forteller Tofte.

– For at vi skal kunne være på 24/7, har vi skiftordning med 7 dager dagvakt og 7 nattevakter i løpet av fem uker. Det betyr lange 12-timers skift, og lengre friperioder når vi går av, legger han til.

Til sammen overvåkes det nett som strekker seg fra Mehamn i Nord, til Danmark i sør. Det utgjør en strekning på omtrent 300 mil med bil. Selv om avstandene er lange, både for overvåkningen sin del, og de to ulike lokasjonene vi har overvåkningssentere, har AOC i Bodø og Stavanger kontinuerlig kontakt med hverandre gjennom videoløsninger og andre kommunikasjonsverktøy.

 

Fakta

  • AOC overvåker fibernett fra Kirkenes i Nord, til Danmark i sør.
  • Totalt overvåkes omtrent 10 000 enheter som routere, switcher og miljøovervåking
  • Det overvåkes også Spesial/VIP kunder
  • Fiberens diameter varierer mellom millimeter til tynnere enn et hårstrå. I senter av tråden ligger det en kjerne av glass, hvor lyset passerer.

Innhold

Følg oss på sosiale medier

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre

Relaterte innlegg:

Stikkord:

Kategorier:

Husk å følg oss i Sosiale Medier!

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre.

Du har blitt videresendt

Velkommen til Signal!

Siden du nettopp prøvde å besøke, er nå lagt ned etter at din leverandør har blitt en del av Signal Bredbånd AS. 

Siden du er videresendt til, inneholder informasjon om dine tidligere produkter, eller bestillingsmuligheter om vi enda ikke kan levere Altibox i ditt område. 

Dersom du allerede har fått fiber og Altibox, kan du forholde deg til forsiden vår, signal.no.