Våren 2018 holdt vi kundekvelder med foredrag om nettvett med Barnevakten og har lært utrolig mye nyttig underveis. For ryddighets skyld har vi samlet noen av de nyttige nettsidene som har blitt nevnt underveis, og som både voksne og barn kan ha god nytte av å fordype seg litt i.
PS: Tips oss gjerne om andre nettressurser om nettvett i kommentarfeltet under!
Her følger en oversikt over de ulike nettsidene vi har samlet om nettvett (siden oppdateres fortløpende):
BARNEVAKTEN.NO
Formålet med Barnevakten er at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte, og at barn og unge skal vokse opp med et medietilbud som inngår som en positiv del av en sunn oppvekst.
Formålet søkes oppnådd gjennom:
- Å formidle informasjon og oppmuntre foreldre til å ta del i barn og unges liv og mediehverdag, samt øke voksnes kunnskaper og stimulere til engasjement for å skape gode rammer for barn og unges mediebruk.
- Å utfordre og engasjere barn og unge til egen refleksjon med digital dannelse som mål. Vi setter fokus på både muligheter og utfordringer, rettigheter og forpliktelser, og å ta smarte valg som gjør at man tar vare på både seg selv og andre også på nett.
- Å fremme medieprodukter og innhold som bidrar til en positiv, utviklende, stimulerende og engasjerende oppvekst for barn og unge.
- Å bidra til å beskytte barn og unge mot belastende medieinnhold og mediebruk som kan skape utrygghet, frykt eller ligge til grunn for problematisk atferd, tanker og følelser som virker negativt på barns oppvekst og helse.
- Engasjement i offentlig debatt, prosjektarbeid og forskning som søker å fremme en trygg og helsefremmende mediehverdag for barn og unge.
Sjekk ut Barnevakten på Facebook her.
BARNSDIGITALERETTIGHETER.NO
Barns digitale rettigheter er utviklet i et samarbeid mellom Atea, IKT Norge, Oslo EdTech Cluster og Norway Makers og forretningspartnerne Apple, Microsoft, HP, Dell, Lenovo, Logitech og Cisco. Flere skolebarn, blant annet fra Teglverket skole i Oslo, har også vært med på utviklingen av rettighetene.
“– Vi skylder barna våre å gjøre alt vi kan for å sikre at de har det som skal til for å møte en digitalisert og automatisert fremtid. Derfor kan vi ikke sitte stille og se på at det skapes et digitalt klasseskille mellom de som får bruke digitale verktøy på skolen og i undervisningen, og de som ikke får det. Alle barn skal ha like digitale rettigheter.”
Sjekk ut Barns digitale rettigheter på Facebook her.
BRUKHUE.COM
Norges største skoleturné mot nettmobbing. Siden 2009 har Bruk Hue-turneen besøkt over 1000 skoler og snakket med nesten 300 000 barn fra 6.-10. trinn og 60 000 foreldre om digital mobbing og nettvett.
Bruk Hue er drevet av Telenor i samarbeid med Røde Kors ved Kors på halsen, Barnevakten og Medietilsynet. Målet er å forebygge nettmobbing ved å engasjere og bevisstgjøre barn, unge og voksne om nettvett.
DU BESTEMMER
Dubestemmer.no er en nettressurs om personvern, nettvett og digital dømmekraft. Her finner du blant annet filmer, fagtekster og diskusjonsoppgaver.
Sjekk ut Dubestemmer på Facebook.
IKT I PRAKSIS
En side med ressurser for deling av digital pedagogisk praksis i både barnehage og skole.
Sjekk for eksempel ut dette undervisningsopplegget om hvordan man legger igjen spor i den digitale verden.
KORS PÅ HALSEN
Kors på halsen er Røde Kors samtaletilbud for alle opp til 18 år. Du kan ringe, maile eller chatte og ta opp det som er viktig for deg. Hos Kors på halsen får du snakke med en voksen du kan stole på, og som ikke kan se hvem du er. Du kan fortelle om alt, både de gode tingene og det du synes er vondt og vanskelig. For livet blir faktisk litt lettere når du har noen å snakke med! Det er helt anonymt og helt gratis. Vi svarer på telefon, chat og mail mandag til fredag mellom klokka 14-22. Du kan også snakke med andre på din egen alder på forumet.
Sjekk ut Kors på halsen på Facebook her.
NETTVETT.NO
Nettvett.no er et nettsted hvor man finner informasjon, råd og veiledning om sikrere bruk av Internett. Informasjonen er rettet både mot enkeltpersoner fra barn til voksne, forbrukere og små og mellomstore bedrifter.
På Nettvett.no får du informasjon og hjelp om blant annet bruk av e-post, chat og sosiale medier, spam, virus, deling av filer på internett, nettbank, og beskyttelse mot angrep utenfra. Nettvettreglene hjelper deg å bruke internett på en trygg måte.
Sjekk ut Nettvett.no på Facebook.
NULLMOBBING
Informasjon til barn, unge og foreldre om mobbing og rettigheter.
POLITIETS NETTPATRULJE – KRIPOS:
www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/politiets-nettpatrulje
Politibetjent Kripos driver aktiv politipatruljering på Facebook. Politiets nettpatrulje gir råd og veiledning, og svarer på spørsmål fra publikum.
Sjekk ut Politiets nettpatrulje – Kripos på Facebook.
POLITIET – TRYGG NETTBRUK
www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk
Internett er en viktig del av våre liv, spesielt for barn og unge. Bli oppmerksom på hvilke situasjoner som kan oppstå og lær hvordan man kan beskytte seg mot ubehagelige opplevelser og seksuell utnyttelse på nett.
SLETTMEG.NO
Slettmeg.no er en gratis råd- og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett.
Dersom du trenger hjelp kan du kontakte oss enten på telefon, e-post, kontaktskjema eller på sosiale medier. Blant våre veiledninger vil du også finne nyttig informasjon om hvordan du kan gå frem for å få slettet opplysninger.
Sjekk ut Slett meg på Facebook.
TIPS POLITIET:
politiet.no/tjenester/tips-politiet
Internett og mobiltjenester misbrukes for å utnytte barn seksuelt. Politiet ønsker tips om nettovergrep som seksuell utpressing, forledelse av mindreårige (grooming), direkteoverføring av overgrep og krenkende/uanstendig seksuell atferd på internett, og tips om nettsteder som inneholder overgrepsmateriale.
Politiet trenger din hjelp
For å gjøre internettet sikrere, trenger politiet henvendelser om identiteter, kallenavn og hendelser hvor barn og unge er usikre på hvem de snakker med, og hvilke intensjoner vedkommende har. På bakgrunn av disse opplysningene kan de danne seg et bilde av personene som utgjør en trussel mot barn, og iverksette tiltak både på og utenfor internett.
Hvordan vet jeg om det jeg vil tipse om, er alvorlig nok?
Det er ikke sikkert du klarer å tolke det selv. Hvis du er i tvil, send politiet et tips, så vil de vurdere om materialet er noe de kan gå videre med.