Smartlås
Smartlås

Smartlås

Smartlås  

Du har kanskje gode rutiner for hvor du legger nøklene dine når du kommer hjem eller bruker du kanskje x antall minutter på å lete etter nøkler før du skal dra noen steder. Veldig mange har allerede byttet til smartlås og har for lengst glemt av denne problematikken. Men er du en av de som fortsatt bruker nøkler så kan vi kanskje få deg til å ombestemme deg.  

 

Hvorfor smartlås? 

Den største fordelen med smarer at man slipper å tenke på nøkler. En smartlås benytter som oftest kode på 4-6 siffer og har gjerne alternativer som RFID brikke, mobilåpning og til og med nøkkel som reserve.  Man kan med flere av variantene opprette gjestekoder, eller fjernstyre låsen for håndverkere, postbud eller gjester.  

 

Hva med sikkerheten da? 

Nøkler er sikkert, men de er små, lett å miste og kan kopieres. Smartlåskoder kan selvsagt kopieres eller komme på avveie, så man er ikke utenfor risiko her heller. Men gjør man det riktig, er man trygg.  

 

Koder: 

Man må huske en kode, og det anbefales å opprette en personlig kode for vær av medlemmene av husstanden slik at man har flere alternativer om en skulle glemme koden, eller at man bytter de individuelle kodene når man føler det er behov. Skriv aldri ned koden, send den ikke skriftlig og ikke rop den ut vinduet. Når man skal taste inn koden så er det greit å behandle den som minibankkoden. Om døren din vender ut mot en offentlig plass, så kan det være greit å stille seg opp slik at man ikke kan se inntastingen fra siden. Det kan også være greit å lage en kombinasjon som er vanskelig å få med seg.  

For eksempel sekvenser som danner et mønster kan være enkle å se. 1-9-3-7 er lett å se, mens for eksempel dobbelttrykk og tall som er nært værandre er verre for en lang øyd spion å få med seg. Spesielt om det går fort, noe det vil gjøre etter en tids bruk.  

 

Har du nok av koder, kan RFID være et godt alternativ. RFID-brikker følger med på mange av låsene og programmeringen av disse er enkle, dette kan være et godt alternativ for spesielt barn. Mister man brikken så av-programmerer man den bare og legger inn en ny. Brikkene i seg selv er ikke mer kostbar en å få filt en nøkkel.  

 

Strøm?  

Smartlåsene må ha strøm, men det får de fleste av batterier, disse må byttes med jevne mellomrom (fra måneder til år) og det sier låsen klart ifra om lenge før dette blir tomt. Hva skjer om du ikke bytter i tide, blir du utelåst da? Frykt ikke, de aller fleste har nødløsning, om det ikke er med nøkkel så er det ved bruk av et 9V batteri som man holder mot to poler mens man taster inn koden. Om du er av de som konstant utsetter batteriskift på for eksempel brannalarmen, så kan det være greit å ha et 9V batteri tilgjengelig i uteboden for eksempel.  

 

Montering.  

Er du litt handy så klarer du dette selv, bruk youtube for å se hvordan dette gjøres. De fleste låsesenter tilbyr montering av disse for en sum.  

Det viktigste er å påse at låsen passer for har du en dør utenfor standard, så kan du få problemer. Låsene i seg selv kan dekke store flater og dermed ikke passe om du har detaljer i form av lister eller vidnuer. For å finne ut dette så er det flere videoer på youtube som dekker dette. Du vil helst unngå å måtte frese ut nytt spor om du har for eksempel har en dør som er eldre enn 1980. Har du gammel dør eller eller en dør med spesielt design som ikke kan ha standard smartlås, så finnes det finnes og varianter som kun erstatter eksisterende vrider og krever ikke at du bytter selve låsene, merk at denne kan også føre til plassproblemer på innsiden.  

 

Hvilken skal du velge? 

Yale Doorman er en av de mest lettfattelige låsene og har et stilrent design. ID lock er og  Easy Access er også blant de mer omsatte låsene i Norge. Danalock har en variant som kun erstatter vrider og styres fra mobiltelefon.  

  

Avansert 

Koble låsen til dit smarthjem via zigbee eller z-wave smarthusstandard slik at du kan styre adgang fra smarthjemmet ditt, har du for eksempel en ringeklokke med kamera så gir det deg enklere adgangskontroll og man kan slippe inn gjester fra hvor enn du er i verden.  

 

Ekspert 

Med et Nest Hello ringeklokke og Google home kan du ved hjelp av ansiktsgjenkjenning identifisere få smarthushøytalerene dine til å annonsere hvem som ringer på (krever at det er en person som har vært der før og du har navngitt). Du via google homes rutiner eller via IFTTT* lage en kommando som åpner døren kun ved en uttalelse som for eksempel «Hey Google, lås opp døren». Men her må du være oppmerksom på risikoen ved at noen kan rope dette inn vinduet, så dette anbefales ikke om forholdene ikke ligger til rette for det.  

  

*IFTTT (If This Then That) er en gratis tjeneste som kobler sammen ulike plattformer innenfor smarthusmiljø. Her kan du lage egne regler eller søke opp tjenester som vanligvis ikke snakker med hverandre og enkelt lage regler for dette. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre.  

Signal bredbånd

Sjekk om du kan få fiber fra Signal her:

Sjekk om du kan få fiber her:

Du har blitt videresendt

Velkommen til Signal!

Siden du nettopp prøvde å besøke, er nå lagt ned etter at din leverandør har blitt en del av Signal Bredbånd AS. 

Siden du er videresendt til, inneholder informasjon om dine tidligere produkter, eller bestillingsmuligheter om vi enda ikke kan levere Altibox i ditt område. 

Dersom du allerede har fått fiber og Altibox, kan du forholde deg til forsiden vår, signal.no.