Robotgressklipper
Robotgressklipper

Robotgressklipper

Robotgressklipperne inntar norske hager

Er du en av de som syns det er helt ålreit å klippe plenen så fremt det er fint vær, utstyret fungerer og du faktisk har tid? Plenklipping kan være terapeutisk og god trim. Det er noe eget med å se resultatet etter noen timers arbeid; en nystriglet plen som holder seg fin i dagevis, ja kanskje en hel uke før det er klart for ny økt. Det skal imidlertid sies at en siesta i hengekøa mens plenklippingen blir utført også oppleves som relativt terapautisk! En egen gartner er ikke lengre forbeholdt de royale og særs bemidlede. Robotgressklipperne har de siste årene blitt et vanlig skue i de norske hager, der de stillferdig og tålmodig stusser plenverket til perfeksjon.

En hjelpende hånd i en travel hverdag

Søndager er en fin dag å klippe plenen på, men da skal man jo helst ikke bråke for naboen. På mandag så blir det grilling for da er det strålende sol, og på tirsdag er man opptatt. Når onsdagen kommer begynner det å haste, men da kommer en gjerne på at en må kjøpe mer bensin til klipperen. Unnskyldingene for at plenklippingen utsettes er mange, og når man faktisk finner tid til det så kan en banne på at det ligger en regnskur i luften. Når livets små og store begivenheter tvinger en til å utsette plenklippen litt for lenge, blir opplevelsen mindre gledelig. Det lange gresset blir gjerne uhåndgripelig, og det kreves kantklipping og raking for et tilfredsstillende resultat. Det er kanskje på grunn av dette at flere og flere investerer i en robotgressklipper?

La robotgressklipperen bli din personlige gartner

Med en robotgressklipper på laget kan en lene seg tilbake mens penklippingen blir utført. Fordelen begrenser seg ikke til at en slipper å utføre det fysiske arbeidet; selve resultatet er heller ikke til å kimse av. Hvem drømmer vel ikke om å løpe barbeint på ei silkematte mens en så vidt kjenner gresstustene forsiktig kile mellom tærne? Videre er det slik at dagens robotgressklippere bråker langt mindre enn sine mer manuelle artsfrender. Mange av modellene utfører også kantklippen, hvilket gir et ryddig og moderne sluttresultat.

Robotklipperne er bioklippere, noe som betyr at det klippede gresset hakkes opp i såpass små biter at det faller mellom resterende gresstrå.  Dette er årsaken til at en slipper å rake etter fullført stuss. Dette forutsetter dog at klipperen kjøres med jevne intervaller slik at ikke gresset blir for langt. Hvor ofte en ønsker å få klippet matta si forhåndskonfigurerer man i klippeplanen sin. De flerste moderne robotgressklippere er utstyrt med regnsensor slik at de avbryter eller utsetter klippingen om regnværet skulle gjøre entré under et planlagt robotoppdrag.

Hvordan komme i gang med robotgressklipper?

I tillegg til en klippeplan som forteller robotgressklipperen når den skal utføre plenklipp, så trenger den litt starthjelp for å lære seg hvor den skal klippe. Som den stolte eier av en robotgressklipper må en sørge for å få forhåndsdefinert arbeidssonene til klipperen. På denne måten unngår en at klipperen stikker av, og utfører en mer eller mindre sjarmerende klipp i naboens tulipanbed.

Sonene bestemmes ved at en graver ned en stålwire i plenen. Dette gjør en noen centimeter innenfor grensen av området som man ønsker at robotgressklipperen skal ha ansvaret for. Her gjelder det å følge instruksjonene nøye. Har en busker og trær så må wiren rundt disse, og det kan være lurt å planlegge dette før en går i gang da wiren er sammenhengende hvor begge endene skal kobles mot basestasjonen. Selve plasseringen av basestasjonen er også noe som må planlegges. Basestasjonen bør plasseres nært strøm, men krever samtidig litt plass da robotgressklipperen skal navigere ut og inn av den.

Nedlegging av guidewire kan med fordel gjøres på våren slik at gresset får litt tid til å dekke denne skikkelig. Vi understreker viktigheten av å få dekket wire’en skikkelig til slik at en ikke blir plaget med kappede tråder eller en fortvilet robotgressklipper som kjører seg fast. Som innehaver av en robotgressklipper må en altså yte litt arbeid for å få satt gartneren opp, men gjøres dette etter instruksjonene så kan en legge seg i hengekøya å glemme plenklippingen for resten av sesongen.

Hva koster så en personlig gartner?

Robotgressklippere varierer veldig i pris, og finnes i de fleste prissjikter. Et kjapt søk viser priser fra 4.000-40.000 kroner. Det er plenens utforming, og dine krav til hva gressklipperen skal kunne utføre som avgjør innhugget i portemonéen. Har du eksempelvis behov for en merkeklipper med firehjulstrekker for å dekke over 1000 kvm med ulent terreng, så må du opp i pris. Har du derimot en relativt flat plen på 50-300 kvm kan du komme billigere ut av det.

Hvilke egenskaper bør din robotgressklipper ha?

Disse små mekaniske og programmerte drøvtyggerne kjent som robotgressklippere har i dag et bredt spekter av funksjonaliteter. Det er dermed viktig at den enkelte pleneier spør seg selv hvilke egenskaper en anser som viktig hos en motorisert gartner før en går til anskaffelse, slik at en legger et best mulig grunnlag for en god match. Følgende aspekter kan være nyttig å vurdere:

  • Ønsker du en robotgressklipper med tyverialarm?
  • Har klipperen du har sett deg ut app for enkel administrering, og varsling ved eventuelle problemer?
  • Har robotgressklipperen behov for wifi ved basestasjonen?
  • Har du behov for en robotgressklipper som utfører kantklipp?

Dersom en gjør en grundig kartleggingsjobb i forkant av kjøpet, og i tillegg legger litt innsats i konfigureringen av klipperen, så ligger alt til rette for at du og din nye robotgressklipper skal få et svært lykkelig samliv. Et siste tips fra oss; bor du i et område med pinnsvin så bør man ikke kjøre gressklipperen på natten.

 

 

Signal bredbånd

Sjekk om du kan få fiber fra Signal her:

Sjekk om du kan få fiber her:

Du har blitt videresendt

Velkommen til Signal!

Siden du nettopp prøvde å besøke, er nå lagt ned etter at din leverandør har blitt en del av Signal Bredbånd AS. 

Siden du er videresendt til, inneholder informasjon om dine tidligere produkter, eller bestillingsmuligheter om vi enda ikke kan levere Altibox i ditt område. 

Dersom du allerede har fått fiber og Altibox, kan du forholde deg til forsiden vår, signal.no.