Lynnedslag over hustak

Beskytt hjemmet ditt mot lyn

100. 000. Det er antall lynnedslag her til lands på et normalår, og nå er vi midt i høysesongen. Sjansen for at du treffes av lynet er 0,0007 prosent ifølge Yr. Heldigvis! Men – folks elektroniske utstyr blir stadig rammet. Så hva kan du gjøre når lynet slår ned i huset?

Artikkel fra Altibox.no

Hver tredje nordmann har fått elektronisk utstyr skadet av lyn. Elektroniske apparater kan nemlig bli skadet uten at lynet slår ned direkte hos deg. Nedslag i strømmnettet kan lage overspenninger, som følger strømnettet inn til boligen din. Slik kan du sikre deg når uværet herjer:

Trekk ut støpsler. 

Dra ut kontakten hvis du vil beskytte elektronikken din 100 % under lyn- og tordenvær.

Lyn-pause fra bredbåndet.

Hvis det buldrer i nærheten, bør du trekke ut strømmen til boksen som er koblet med nettverkskabel til ruteren din.

Husk å koble fra tv-en.

Dags å ta frem boka, kortstokken eller den gode samtalen? Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken kan ta skade, og derfør bør koaks-kabelen mellom tv-kontakten i veggen og kabel-tv-modemet bør dras ut når uværet raser.

Monter overspenningsvern.

Har du bygget nytt etter 2010, har du nok denne dekka. Da ble det nemlig påbudt med overspenningsvern i alle nye og rehabiliterte boliger. Dette må monteres av elektriker.

Montern finvern.

I tillegg til grovvernet i sikringsboksen, bør man installere finvern foran fintfølende elektronikk som pc, tv og dekodere. Dette plugges direkte i kontaktene der apparatene som er ekstra utsatt kobles til.

Trekk ut kontakter når du skal reise bort.

Hytta i helgen? Husk at sensommeren er høysesong for lyn og torden, så vær i forkant og trekk ut kontaktene i hjemmet før avreise.

Også viktig for bedrifter

Mange er flinke til å koble fra elektrisk utstyr hjemme, men husk at lynet kan slå ned også på jobben! Det kan i tillegg til elektronikken som blir ødelagt føre til store kostnader ved tapt informasjon, nedetid på dataanlegg og arbeidere som ikke har mulighet til å gjøre jobben sin. Så om du har ansvar for et næringsbygg, anbefales det til å installere et lynvernanlegg, samt gi beskjed til ansatte om å koble fra det som ikke må være tilkoblet når det er meldt tordenvær.

Når uhellet er ute

Har du vært uheldig og fått ødelagt elektronikk som følge av lynnedslag? Ta kontakt med ditt forsikringsselskap og din lokale Altibox-leverandør, så går det forhåpentligvis fort å få deg tilbake online.

Innhold

Følg oss på sosiale medier

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre

Relaterte innlegg:

Stikkord:

Kategorier:

Husk å følg oss i Sosiale Medier!

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre.

Du har blitt videresendt

Velkommen til Signal!

Siden du nettopp prøvde å besøke, er nå lagt ned etter at din leverandør har blitt en del av Signal Bredbånd AS. 

Siden du er videresendt til, inneholder informasjon om dine tidligere produkter, eller bestillingsmuligheter om vi enda ikke kan levere Altibox i ditt område. 

Dersom du allerede har fått fiber og Altibox, kan du forholde deg til forsiden vår, signal.no.