Lynnedslag over mørk himmel. Et hustak vises nederst på bildet.

Slik beskytter du ditt hjem mot lyn

Hvert år registreres det rundt 100.000 lynnedslag i Norge, og nå er vi midt i høysesongen. Selv om sjansen for at lynet treffer deg direkte bare er 0,0007% i følge Yr, er elektronisk utstyr ofte utsatt. Men hva kan du gjøre for å forebygge skader?

Tiltak du selv kan gjøre

Hver tredje nordmann har opplevd skader på elektronisk utstyr som følge av lyn. Elektroniske apparater kan bli skadet selv uten direkte treff. Nedslag i strømnettet kan skape overspenninger som følger strømnettet inn i boligen. Her er noen tiltak for å beskytte hjemmet ditt under tordenvær:

 1. Trekk ut støpsler
  Dra ut kontaktene for å beskytte elektronikken din 100% under lyn- og tordenvær. Dette gjelder alt fra lamper til kjøkkenapparater.
 2. Lyn-pause fra bredbåndet
  Når det buldrer i nærheten, bør du trekke ut strømmen til hjemmesentralen. Dette beskytter bredbåndsutstyret ditt.
 3. Koble fra TV-en
  Selv om det ikke er farlig å se på TV når det lyner, kan elektronikken ta skade. Koble derfor fra TV-kabelen når uværet raser, og nyt en bok eller en samtale i stedet.
 4. Monter overspenningsvern
  Alle nye og rehabiliterte boliger bygget etter 2010 skal ha overspenningsvern installert av en elektriker. Sjekk at ditt hjem har dette viktige utstyret på plass!
 5. Installer finvern
  I tillegg til grovvernet i sikringsboksen, bør du installere finvern foran sensitiv elektronikk som PC-er, TV-er og dekodere. Finvern plugges direkte i kontaktene der disse apparatene er koblet til.
 6. Trekk ut kontakter når du reiser bort
  Sommeren er høysesong for lyn og torden. Husk å trekk ut kontaktene før du drar bort, for eksempel til hytta i helgen. Da beskytter du utstyret ditt mot uventet tordenvær mens du er borte.

Også viktig for bedrifter

Mange husker å koble fra elektrisk utstyr hjemme, men glemmer at lynet også kan slå ned på jobben. Dette kan føre til ødelagt elektronikk, tapt informasjon og nedetid. Har du ansvar for et næringsbygg, anbefales det å installere lynvernanlegg og informere ansatte om å koble fra utstyr under tordenvær.

Når uhellet er ute

Har du vært uheldig og fått elektronikk ødelagt av lyn? Kontakt ditt forsikringsselskap og ring oss for rask hjelp til å komme tilbake online.

Innhold

Følg oss på sosiale medier

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre

Relaterte innlegg:

Stikkord:

Kategorier:

Husk å følg oss i Sosiale Medier!

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre.

Du har blitt videresendt

Velkommen til Signal!

Siden du nettopp prøvde å besøke, er nå lagt ned etter at din leverandør har blitt en del av Signal Bredbånd AS. 

Siden du er videresendt til, inneholder informasjon om dine tidligere produkter, eller bestillingsmuligheter om vi enda ikke kan levere Altibox i ditt område. 

Dersom du allerede har fått fiber og Altibox, kan du forholde deg til forsiden vår, signal.no.