Thomas Skårvik viser stolt frem Bromsgård i Narvik. Her har han jobbet fast siden i 2014.

Bromsgård – En liten bit av en stor historie fra Narvik

Et herskapelig bygg, perfekt plassert i nærheten til jernbanen og havnen. Stedet hvor Kronprinsen benytter seg av Altibox mens han skuer mot Den Sovende Dronning

Tekst, foto: Frida Bringslimark, Markedskoordinator i Signal

Bak porten i Kongens Gate 63 i Narvik ligger Bromsgård, LKAB´s Representasjonsbolig – et unikt hus rik på historie og minner fra en svunnen tid. Signal er stolt leverandør av fiber til Bromsgård – og har i den anledning vært så heldig å få omvisning på eiendommen. Vi vil gjerne dele en bit av denne flotte historien med dere. Se galleri med bilder fra Bromsgård nederst i saken!

Ansatt ved Bromsgård, Thomas Skårvik åpner døren og viser oss inn
Thomas Skårvik viser Signal inn til Bromsgård

 

Et unikt boligkonsept for utvalgte gjester

Bromsgård ble bygd så tidlig som 1900, med formålet om å bli brukt som privat feriebolig av den offisielle representanten av LKAB. Huset sto frem til det ble bombet av allierte styrker i 1940. I dag huses primært gjester av LKAB, i tillegg til kongelige, eller begjæringsmedlemmer i ny og ne.

– Vi har stort sett gjester fra Sverige som kommer hit for møter og slikt. De bor og gjør alt her mens de er i Narvik, forteller Thomas Skårvik som jobber på Bromsgård.

Skårvik er en av to ansatte på Bromsgård, begge spesialister innen mat og vin – en perfekt kombinasjon for ekte kvalitet, slik som resten av inntrykket av bygget. Inne har huset en atmosfære du må oppleve selv for å forstå. Tidløst, men likevel preget av å stamme langt tilbake i tid. Farger, materialer og detaljer gjenskaper mye av Bromsgårds opprinnelige karakteristikk.

Huset har to konferanserom, badstue, vinkjeller og flere oppholdsrom i tillegg til soverommene. En del av konseptet er hjemmefølelsen gjestene skal få kjenne på.

– Er det mer enn fire gjester, er jeg til stede for å servere dem og hjelpe til. Ellers er alt stelt i stand til de kommer, slik at de bare kan forsyne seg og føle seg som hjemme, forteller Skårvik.

 

Kongelige besøk i Narvik bor på Bromsgård

Ole Wilhelm Lund, som var første eier av huset, ønsket seg en bolig han kunne gjeste folk i, og få servert god mat og drikke. Tradisjonen foreligger fortsatt, og åpner muligheter for pent besøk. Når kongelige gjester skal besøke Narvik, er det nemlig Bromsgård som blir det naturlige valget for oppholdet. Kanskje ikke så rart – der får de oppvartning, mat og drikke av ekte kvalitet, i et unikt hus med tv- og internettløsning fra Altibox!

– Etter jeg begynte å jobbe fast i 2014, hadde jeg Kronprinsen som gjest de tre første årene, forteller Thomas Skårvik som jobber på Bromsgård.

– Da Kronprinsen var her, var jeg her mer eller mindre døgnet rundt. Derfor er et av soverommene oppe dedikert til oss, slik at vi har mulighet til å overnatte her vi også, legger han til.

På alle soverommene er det egen TV, også på rom 7, hvor Skårvik gjerne lader opp til ny servering på huset. Da er det ekstra kjekt å kunne benytte seg av Altibox på skjermen. Både rommene og resten av huset er utstyrt med wifi.

Spisesalen i Bromsgård klar til neste måltid for gjestene
Spisesalen hvor gjestene får servert frokost og middag.

 

Ble gjenbygd etter bombing under andre verdenskrig

Huset ble først bygd i 1900, og solgt til LKAB i 1901. Boligen ble så bombet av allierte styrker 14. mai 1940.

– Tyskerne var både her og på Grand som ligger like over veien. Om bomben skulle treffe her, eller på Grand er usikkert, men det var her de øverste tyskerne oppholdt seg, forteller Skårvik.

Heldigvis hadde de ansatte den gang sørget for å ta vare på biter av historie. Skårvik viser oss stolt frem de spesielle minnegjenstandene som enda er i full bruk.

– Damen som hadde min jobb da, gravde ned sølvbestikk i bakken slik at ikke tyskerne skulle få bruke dette. De måtte bruke feltbestikket sitt. Sølvbestikket ble hentet opp, og brukes den dag i dag, sier han.

Bygget ble i 1947 gjenbygd, av en annen arkitekt vel og merke, men med mange av de samme kvalitetene som før.

 

Lange dager og varierte arbeidsoppgaver

På gården er det to ansatte som holder fortet. Thomas Skårvik, med utdanning i vin, og den andre er kokk. Dagene kan bli lange, men jobben er spesiell, og byr på mye mer enn servering av god mat og drikke.

– Det er også vi som ordner rommene, vanner blomstene, serverer maten og ellers de typiske vaktmester-oppgavene. Selv om dagene kan bli lange, er det rett og slett en kosejobb. Og et stort pluss å kunne ta seg fri på fredager, smiler Skårvik.

Blåstua i Bromsgård. Her får gjestene servert apertiff.
I blåstua får gjestene servert apertiff.

 

Hemmelig tunell og vandrehistorier

Eldre, historiske bygg har ofte en tendens til å ha vandrehistorier knyttet til seg på noe vis. Det er ingen unntak for Bromsgård.

– Noen mener det spøker på huset, og noen sier de har sett spøkelser her. Blant annet en person som satt i en stol på et av rommene oppe, forteller Skårvik entusiastisk.

Selv om han ikke merker noe selv, syns han det er gøy med den lille ekstra spenningen;

– Her på huset har vi jo lys gjennom signaler i stedet for ledninger. Og lyset på rom 9 var merkelig nok alltid på da jeg kom opp, selv om det er en lite brukt etasje og jeg pleide å slå av lysene. Da måtte jeg ta en test, og slo av alle lys. Da viste det seg at alle lys slo seg av, mens lyset på rom 9 gikk på. Det var rett og slett en liten elektrikerfeil, sier han latterfull.

I tillegg skal det visstnok finnes en hemmelig tunell som før i tiden ble brukt til å frakte møtemedlemmer mellom Grand og Bromsgård.

– For at ikke folk skulle se at folk skulle i møter her, hadde de laget en tunell under jorda. Den går ikke direkte inn i huset, så vi har ikke funnet den enda, forteller Skårvik.

Kanskje fins det en hemmelig tunell under jorden ved Bromsgård, og kanskje spøker det? Akkurat det kunne ikke vi i Signal hjelpe til med å avdekke – men vi vet én ting! Vi gleder oss over å få være en del av mange nøye utvalgte produkter og tjenester for Bromsgårds gjester!

Innhold

Følg oss på sosiale medier

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre

Relaterte innlegg:

Stikkord:

Kategorier:

Husk å følg oss i Sosiale Medier!

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre.

Du har blitt videresendt

Velkommen til Signal!

Siden du nettopp prøvde å besøke, er nå lagt ned etter at din leverandør har blitt en del av Signal Bredbånd AS. 

Siden du er videresendt til, inneholder informasjon om dine tidligere produkter, eller bestillingsmuligheter om vi enda ikke kan levere Altibox i ditt område. 

Dersom du allerede har fått fiber og Altibox, kan du forholde deg til forsiden vår, signal.no.