To ansatte ved Nova Sea går fremfor lokalene på Lovund

Fiskehellet som skapte vekst på øya i havgapet

Hadde det ikke vært for laksen, ville samfunnet på Lovund dødd ut for mange år siden. I dag har øya over 500 fastboende, på en imponerende snittalder av 30 år!

Av Markedskoordinator, Frida Bringslimark

Næringa sa «aldri». Ingen hadde trua. Men Steinar Olaisen hadde nettopp det – trua. Sammen med sin kollega ble han i 1972 en av de aller første lakseoppdretterne i Nord-Norge. Målet var tydelig – de skulle skape arbeidsplasser ute i havgapet, på Lovund. De skapte det som i dag er en av Norges største lakseprodusenter, og en viktig faktor for et samfunn i sterk vekst, Nova Sea.

 

Fra 1079 smolt til 150 overlevende fisk

Å drive fiskeoppdrett nord for Trøndelag ville være preget av harde forhold og kald sjøtemperatur. Samtidig var samfunnet på Lovund fraflytningstruet. Gründerne var derfor sikre på at dette var veien å gå for få den negative veksten i samfunnet til å snu.

– I 1972 fikk de fløyet opp 1070 smolt. I løpet av flyturen og det første døgnet etter utsetting var det bare 150 overlevende fisk i mæra, forteller fabrikksjef Terje Sølna.

I løpet av vekstsyklusen i sjøen, ble det etter hvert slaktet litt fisk. Til slutt stod de igjen med tre fullverdige fisk på fem kilo.

– Disse hadde til og med fått egne navn, så det å skulle slakte dem ga nok litt bismak, smiler Sølna.

 

Positivitet og stå-på-vilje ga resultater

Mens næringa mente de hadde rett om at lakseoppdrett så langt nord var umulig – var gründerne positive:

– Vi har gjort alt vi ikke skulle gjøre – og likevel har fått tre fisk på slakteferdig størrelse. Dette var en kjempemulighet som må videreføres, gjenforteller fabrikksjefen.

Enden på visa vises godt i dagens samfunn på Lovund. Det hører sjeldenheten til å se et øysamfunn med størst andel unge blant befolkningen.

– I dag har vi over 500 fastboende, hvor snittalderen er på 30 år. 80 Barn på skolen, og 50 barn i barnehagen. Det er vanvittig moro, smiler Sølna.

Nova Sea har vært i sterk vekst de siste årene, og omsatte i 2019 for 2,933 milliarder. Som en av de mest suksessfulle eksportbedriftene i Norge, ble hele 46.000 tonn laks slaktet i 2019, noe som utgjør 132 millioner laksemåltider produsert ved lokalitetene fra Gildeskål i nord, til Vega i sør.

Fiskeoppdrett fra Nova Sea på Lovund

 

Tett på verden med fiber

Avstanden til resten av verden er langt kortere enn hva en kanskje skulle tro. Fiberen kom til øya i 2009, etter at fylke, kommune, kraftselskaper og private gikk sammen i et felles spleiselag, «Svartisfiber». Med det fikk de etablert høyhastighetsnett i kommunene Meløy, Rødøy og Lurøy. En investering som skulle vise seg å få umiddelbar praktisk avkastning.

For Nova Sea ba fiberen på en revolusjon når det gjaldt det driftstekniske. Fiberen er en grunnleggende forutsetning for å kunne skape næringsvirksomhet og å kunne bo i distriktene. Fiber med stabilitet og stor kapasitet visker ut de geografiske avstandene, og gjør det mulig å kommunisere like effektivt fra Lovund, som om en ville gjort fra Oslo. 

 

Infrastrukturen er en viktig brikke i dagens drift

Fiber fra Signal gir oss mulighet til å drifte å være med i teknologien ute på anleggene og her på hovedadministrasjonen. Det gir oss mulighet til å ha full kommunikasjon med lokalitetene våre, og at vi kan sitte på land og mate fisken.

– Med fiber fra Signal spiller det ingen rolle hvor du jobber fra – er infrastrukturen på plass kan du kommunisere og jobbe ut mot hele verden, også fra langt ute i havgapet, forteller IT-sjef Jan-Erik Johansen.

Ute på merdene videoovervåkes fisken gjennom lukkede systemer som styres fra anleggene. Over havoverflaten kommuniseres det mye via lyd og bilde. Myndighetene krever at alt som gjøres blir registrert.

Anette Davidsen og Jan-Erik Johansen fra Nova Sea snakker om hvilken rolle fiberen spiller for en bransje langt ute i havgapet.

Fakta om Nova Sea

  • Har oppdrettsanlegg langs hele Helgelandskysten
  • Er et av de største oppdrettsselskapene i Nord-Norge
  • Omsatte i 2019 for 2,933 milliarder
  • Eksporterer fisk til Europa, USA og Asia
  • Bruker fiberinfrastruktur fra Signal Bredbånd for å kommunisere med lokalitetene og mate fisken fra land

 

Signal Bredbånd er stolte over å samarbeide med Nova Sea og bidra til en bærekraftig og positiv utvikling!

Les mer om våre kunder her

Innhold

Følg oss på sosiale medier

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre

Relaterte innlegg:

Stikkord:

Kategorier:

Husk å følg oss i Sosiale Medier!

På Facebook og Instagram deler vi nyttig og dagsaktuell informasjon som kan være med på å gi deg den beste opplevelsen av tjenestene våre.

Du har blitt videresendt

Velkommen til Signal!

Siden du nettopp prøvde å besøke, er nå lagt ned etter at din leverandør har blitt en del av Signal Bredbånd AS. 

Siden du er videresendt til, inneholder informasjon om dine tidligere produkter, eller bestillingsmuligheter om vi enda ikke kan levere Altibox i ditt område. 

Dersom du allerede har fått fiber og Altibox, kan du forholde deg til forsiden vår, signal.no.