Lyst på fibernett?

Alt om fiber og lynraskt fibernett fra Signal og Altibox

Trafikken i nettet stiller høyere og høyere krav til både hastighet og stabilitet.  Infrastrukturen bak nettet er den viktigste forutsetningen for at du skal være rustet for framtiden. Derfor er fiberutbygging så viktig for oss!

Klikk på linkene under for å lese ulike temaer om fiber.  

Klikk på linkene under for å lese ulike temaer om fiber.  

Jente sitter i armkroken til kjæresten sin og ser tv på ipad foran seg, ved siden av en utepeis.

Hva er fibernett?

Fiberbredbånd er nett levert gjennom fiberkabler – en teknologi med mer eller mindre uendelig kapasitet! Takket være dette, kan du utnytte mulighetene på et helt annet nivå, i forhold til andre typer bredbånd.

Ønsker du å lese mer om hvordan internett fungerer, kan du se mer under temaet «Hva betyr Mbps?»

Hva består en fiberkabel av?

Fiberkabelen er en hårtynn glasskjerne som sender lys ved hjelp av laser. Signalene går med andre ord i lysets hastighet, og hastigheten i nettet ditt er symmetrisk – den går like raskt opp, som den går ned. Opplastingen er når du laster opp et bilde fra fjellturen til Instagram, mens nedlasting er alt du henter inn til enheten din, som nettavisen for eksempel.

Med fiber er det kun utstyret du bruker i hjemmet som setter grenser for ytelsen på nettet. 

Montør legger oransje fiberkabler i en oppgravd grøft

Fordelene med fibernett

Fordelene med fibernett er mange. En av dem er som tidligere nevnt – nesten ubegrensede muligheter for hastighet på nettet. I tillegg vil en fiberkabel ikke være påvirket av forstyrrelser, i motsetning til andre typer bredbånd. Det gjør fibernett mer stabilt, i tillegg til raskere responstid.

Forskjellen mellom fiber og andre typer bredbånd

En av de største fordelene med fibernett, er den enorme kapasiteten. Hele familien kan benytte seg av nettet på samme tid, uten begrensninger. Du kan du ha imponerende hastigheter, både på opp- og nedlasting, samt andre forskjeller som er verdt å la seg merke;

Fiber

  • Fiberkabelen blir ikke påvirket av forstyrrelser, vær, temperatur eller alder.
  • Nesten ubegrenset mulighet for hastighet.
  • Like god hastighet for alle på nettet, hele tiden.
  • Fiber hele veien inn til husveggen.
  • Signalene sendes via infrarødt lys.
 

Andre typer bredbånd
(Feks kobbernett, mobilt bredbånd, koaksialkabler (internett via kabel-tv) eller via radiosignal og radiomaster)

  • Ulik hastighet på nedlasting og opplasting. Det har vesentlig dårligere opplastingshastighet enn ved fiber.
  • Kvalitet og hastighet kan påvirkes av naboens aktivitet på nettet (feks ved bredbånd via 5G).
  • Kobbernett er krevende å vedlikeholde, og det meste av kobbernett vil være nedlagt innen nær fremtid.
  • Mer nedetid og påvirket av forstyrrelser på linjen. For eksempel vil alle radiosignaler påvirkes av regn og snø i luften.
  • Begrensninger i form av avstand til nærmeste basestasjon for radiosignaler.

Hvorfor fiber er bedre

Med fiber får du en rask og stabil opplevelse av bredbåndet ditt – tilrettelagt for fremtidens løsninger. Ved at vi bygger punkt til punkt, har du din egen fiberkabel helt inn til husveggen. Eksklusiv båndbredde som ikke påvirkes av naboens aktiviteter.

 

Stream, spill, jobb og skole – og gjerne alt på én gang – uten hodebry for hverken minsten, tenåringen eller mamma i Teams-møte. Fiber setter ingen hinder for å løse hverdagens utfordringer.

Mor og barn sitter på gulvet foran en sofa med laptop og leker på bordet

Internett forklart

Internett er egentlig bare en masse fiberlinjer på kryss og tvers over hele verden, som sørger for at de store serverne der innholdet ligger (som for eksempel siden du leser nå), kan sende dette til der noen har lyst til å se det, høre på det, lese det eller hva man måtte ønske.

Hva er hjemmenettverk?

Hjemme hos deg har du sannsynligvis en ruter. Vi i Altibox kaller gjerne dette hjemmesentral, og en av disse fiberlinjene ender i den. Denne gjør flere ting, men dersom du har et internett-abonnement er det der grensen går mellom det vi vanligvis omtaler som internett og ditt hjemmenettverk.

Et hjemmenettverk er kort fortalt alle de enhetene du har hjemme som har muligheten til å snakke med hverandre over nettverket. Det betyr ikke at alle gjør det – ofte har du bare en masse duppeditter som alle vil snakke med noe ute på internett, og ikke med hverandre. Når de er koblet til samme hjemmenettverk har du likevel dit eget private lille nett inne i huset ditt.

Hjemmenettverket knyttes til internett via hjemmesentralen

Du trenger ikke en gang ha et internett-abonnement tilknyttet hjemmenettverket ditt, selv om det for de fleste kanskje ikke er så veldig nyttig uten. Når du abonnerer på internett, knyttes ditt hjemmenettverk sammen med resten av internett via hjemmesentralen din, og gjør at alt på hjemmenettverket er i stand til å finne informasjon og tjenester på internett – slik at du for eksempel kan lese avisen eller leie en film.

Det aller enkleste hjemmenettverket er rett og slett en eneste kabel mellom ruteren og en datamaskin. Andre derimot har titalls enheter som kan være tilkoblet via nettverkskabler, trådløst nettverk – WiFi, mesh-nettverk og liknende.

Dessverre er det ofte problemer hjemmenettverket som kan gjøre at du synes at ting går tregt når du bruker nettet. Les mer om dette i avsnittet «Problemer med nettet?»

Hva betyr Mbps?

Mbps (megabit pr sekund) er enheten vi bruker for å beskrive internetthastighetene du kan få hos oss. Vi leverer bredbånd på 250/250, 500/500, 750/750 samt 1000/1000 Mbps. 

500/500 er vår bestselgende fiberlinje. Denne oppleves å være tilstrekkelig for normal bruk i en digital hverdag hvor det streames, spilles og jobbes om en annen. 1000/1000 er et godt valg for behov ut over dette.

ethernetkabel

Problemer med nettet?

Det kan være flere årsaker til at du opplever problemer med hjemmenettverket ditt. Det vanligste er kanskje antall og type enheter du har koblet til.

Bruker man trådløst nettverk, kan dette på mange måter sammenliknes med et rom der mennesker prater sammen;

Er dere to stykker som sitter ved siden av hverandre, er det lett å føre en god samtale og høre hva begge sier. Når rommet fylles opp med mennesker er det vanskeligere å prate sammen, særlig når mange ønsker å prate med samme person. Hvis alle prater lavt og venter på sin tur, går det stort sett veldig fint – men vi har vel alle opplevd at det er en i rommet som ikke venter på sin tur, som snakker høyt og gjerne i munnen på alle andre, slik at alle de andre må snakke høyere for å høre hverandre.

Om noen står helt på andre siden av rommet fra hverandre og vil prate sammen, må de kanskje attpåtil rope for å høre hverandre. Når disse to står og roper forstyrrer de alle andres samtaler. Kanskje må man både selv heve stemmen, og gjenta det man sa flere ganger for at den andre skal høre. Da tar det også lenger tid før man får snakket seg ferdig.

Enheter på hjemmenettverket kan skape støy 

Dette er omtrent det som skjer på hjemmenettverket ditt! Selv om du kanskje sitter rett ved siden av hjemmesentralen, så har du kanskje en eller flere enheter som står langt unna – eller er av en veldig gammel type.

Det kan ødelegge for alle de andre enhetene på nettverket ved å skape mye støy – eller ikke ta hensyn til alle de andre og vente på «sin tur». Det kan da oppleves som tregt å bruke internett,  selv om problemet kanskje er en «brølape» eller to hjemme hos deg selv.

Typiske grunner til at nettet går tregt

  • Du bruker trådløs tilkobling og ikke nettverkskabel fram til enheten din.
  • Du har ikke satt hjemmesentralen i bromodus (gjelder om du bruker Google Nest og Google Wifi).
  • Det er flere enheter i huset som deler på nettet. En enhet på hjemmenettverket som enten er dårlig – eller har dårlig signal, kan skape trøbbel for andre enheter som er koblet til hjemmenettverket ditt. 
  • Det er vegger, murer, etasjeskillere, møbler og/eller gjenstander som står mellom hjemmesentralen (senderen) og din trådløse enhet (mottakeren).
  • Du er tilkoblet 2,4 GHz-nett, mens 5 GHz ville vært raskere.
  • Du bruker en nettverkskabel som ikke klarer å overføre full hastighet. 
  • Din trådløse ruter (ikke hjemmesentralen fra Altibox) klarer ikke å levere hastigheten du abonnerer på.
 

Sjekk gjerne ut vår artikkel «10 tips til best mulig nettverk hjemme»!

Mann surfer på ipad med kaffekoppen ved siden

Hva koster fibernett, og hvordan får jeg det?

Fiberutbygging kan være en kostbar prosess. Siden det skal graves helt ny infrastruktur kreves det planlegging, mannskap, maskiner og gravetillatelser, for å nevne noe.

Stor forskjell på utbyggingsprosjektene av fiber
I noen områder er det etablert fiber i nærheten, eller til og med inn til husveggen av boligen. Da vil det være raskere og enklere å føre fiberen fram, og det vil heller ikke være like kostbart.

Ved forespørsel om fibertilknytning sjekker vi hver enkelt adresse for å se hva som kreves for å kunne levere våre tjenester. Etableringspris vil derfor avhenge av omfanget for å få fiberen til boligen. Meld interesse her så kontakter vi deg med et godt tilbud.

Slik besluttes utbyggingen av fibernett

I de områdene hvor det ikke er etablert fibernett fra før, er vi ofte avhengige av å bygge ut til flere husstander og bedrifter samtidig for at det skal være økonomisk forsvarlig. Da etablerer vi et prosjekt, og siden det er mange som går sammen, vil det være billigere for hver enkelt husstand å få fiber. Les mer om utbygging av fiber her.

For mindre sentrale områder, kan det være utfordrende å bygge ut fiber på grunn av kost og tid. Om en vanlig fiberutbygging av Signal ikke lar seg gjøre, kan Prosjekt Nabofiber være løsningen. Les mer om Nabofiber her

Når alt er klart for å ta fibernettet i bruk
Når fiberkabelen er etablert, er du klar for å ta i bruk fibernett og oppleve Norges råeste TV- og internettløsning. Signal er stolt leverandør av Altibox TV og internett.

Les mer informasjon om Altibox, og prisene våre her

Lærlingen Betty fra Signal Bredbånd er på oppdrag med Signals bil i bakgrunnen

Lyst på fiber, eller andre spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss, slik at vi kan hjelpe deg i gang!

Du har blitt videresendt

Velkommen til Signal!

Siden du nettopp prøvde å besøke, er nå lagt ned etter at din leverandør har blitt en del av Signal Bredbånd AS. 

Siden du er videresendt til, inneholder informasjon om dine tidligere produkter, eller bestillingsmuligheter om vi enda ikke kan levere Altibox i ditt område. 

Dersom du allerede har fått fiber og Altibox, kan du forholde deg til forsiden vår, signal.no.